Wednesday, December 30, 2009

Парадоксот на Македонската жена

Пред некое време налетав на тема зошто жените даваат ? Каде се разви јалова дебата која ја потврдува старата цинична аксиома ништо не е за без пари. Мене не ми е јасно како може wannabe интелектуалка да се занимава со вакви смешни прашања а уште помалце да се буни против ова верување дека жените даваат. Ако даваш како прво имаш нешто вредно на пазарот и како второ ти одредуваш на кој ќе му дадеш нешто што во природата е бесплатно (освен што треба да утепаш некој мажјак и да докажеш дека си здрав ) . Јас не сваќам како да се буниш против нешто што иде во твој прилог и ти дава моќ. Ако даваш значи имаш моќ.А уште помалце не знам како жениве бараат еднаквост кога потоа бараат да бдат обожавани како божества како нашава wanna be интелектуалка која пастираше текст на еден маж кој вика дека ги обожава жениве покрај тоа што знаат да бидат крајно неподносливи и кои безмислосно знаат да цедат пари и енергија. Знам дека сеа треба да застанам на страна на жените и да напишам GIRL POWER (ziegh hail ) ама реалноста и вистината не спречуваат. Истата таа девојка исто така тврди дека нема прави мажи и дека сака мажот да и демонстрира сила (на овој или оној начин) а денес ми кенка дека она е на некој начин дискриминирана и зошто мажите велат дека жените даваат . Па жити се како у курац да бидете еднакви и третирани како такви кога од друга страна барате да бидете ставени на пиедестал и барате мажот да биде МАЖ(да ви преведам посилен од нив). Јас не знам што ги учеле децава у средно дали им ја пуштиле пепелашака за време на часот на вовед во право или социологија или пак им кажале дека секое право влече и обврска . И дека секој има права И обврски. Друга работа поради која ова го пишувам ми стана жал за маживе покрај што мораат да се изборат за добар изглед, манири, скапа облека, кариера и длабок џеб со кој во иднина ќе не издржуваат мора и одозгора да не викаат дека ние им даваме , ко демек крај на светот ќе биде ако дозволиме они да го викаат дека ние им даваме , во реална и практична смисла не мењава ама баш ништо. Јас не знам али ако навистина станеме еднакви според сите правила и прописи ние жените ќе треба да научиме да коваме шајки, менуваме гуми и сијалици, да знаеме како со компјутерот и остали гаџети , да можеме да си отвориме теглата, и да се тепаме исто така пошто да можеа повеќето мажи би ни акнале една убава кога сме во пмс . Исто така да заборавиме на издигањето и пиедесталот, на тоа он да плаќа пијачки, на тоа он да биде посилниот, да имаме визија за тоа што утре (не што ќе купуваш) да не кенкаме ради тоа што дошол во таа маица , да не кенкаме коа имаме пмс, да не смееме да им се убацуваме у муабет за политка со реченици„види ги за што зборат дај дружи ме “ да не приговараме за порното кое го гледаат, да се ебеме ко мажи а не да цивкаме не можам тоа или не сеа ме боли главата  и да одиме на факултети кои бараат валкање во вистинска смисла на зборот и да рмбаме на некое работно место(како на пример градежник) каде има ризик за нашето здравје кое ќе ни овозможи да заработуваме повеќе пари од сега .
И сеа дојдов до просветлувачкио заклучок дека просечната Македонска жена :
А) не знае што сака
Б)не знае да ги искористи тие услови што се перфектни за експлатација на мушкиот род туку и се буни против нив- глупа ко кур и крајно неспособна
В) има очајна потреба да биде репресирана за да има за што да мрчи (вратете се турци!)
Јас знам дека со векови сме биле третирани подоле од гомно и не вреднувале како стока ама тоа заврши (барем за мнозинството од жените), да бидеме реални ние сме имаме права дури и повеќе од мажите (затоа цивкаат по форуми дека не не бива) .
И да ве молам без вербален пролив и научете веќе еднаш дека турско заврши и дека пашата нема да ве зашамари два пати, издупи и напраи дете аман!

Friday, December 18, 2009

Зошто ?!

Улицата е мрачна светилките одамна не ги вклучуваат штедат струја во овој од бога заборавен град . Нема никој а е девет часот навечер се враќам од работа . Се шетам во овој град кој секој ден губи по стотина жители. Изграден за половина милион сеа живеат околу 300 000 . Секоја трета куќа е празна . Се прашував како добиваше по неколку стотини нови жители вој град кој до пред неколку декади секојдневно добиваше по неколку стотини жители, за кој имаше тепачка за место плус за живеење каде секојдневно се градеше до таа мера што сеуште во центалното подрачје надвиснуваат десетини гротескни градби кои биле изградени набрзина само колку да се добие некое живеалште плус сеа е само пуста руина. Ретко здогледував некое дете. Нема ни возила кои поминуваат тоа е многу ретко. Се обидов да се присетам на дел од муабетите на завчерашната забава коа прашував што се случувало овде за да се испразни градов толку многу . Оние кои беа моите работодавачи воедно и странци како мене одмавнуваа со раката и коментираа не прашвај гледај си ја својата работа . Кога ќе прашав некој кој живеел овде со налудничав поглед и страст ми објаснуваше дека за некакви ми ти зли сили кои сакале да го потиснат македонското за некаков ми ти индетитет за некакво ми ти име и спор. За предавници и александар македонски и за грција, дека продадените души заминале одовде и се спасиле од нив дека вака им е подобро . Ја гледав страста и воедно лудилото во неговиот поглед...
Што се десило војна сигурно не ... сум гледал градови како се опуштосуваат поради пропаѓање на индустриски капацитети но овој град растел и после пропаѓањето на фабриките негови.
Градот е пуст зјааат повеќето куќи празни се довлекувам во петкатната зграда без лифт која има околу десетина дуќани од кој само еден работи останатите нема ни наслов го издавам излозите одамна искршени . Се прашувам што ли е тоа што истерало одовде скоро двеста илјади жители а останатите ги доведува до некакво лудило кое секој пат излага на видело коа ќе прашам зошто ? Зошто нема иднина овој град и зошто изгледа како чума да прошло ... како странец веројатно никогаш нема да ја дознаам вистината ...зошто некои ја жртвуваат иднината за нешто што и онака исчезнува. Нешто што се топело а сеа одамна стопено нешто што сите држави и градови го губеле ...
Зошто овој град одбил да расте и да стане просперитетен ...
Зошто ?!

Monday, December 14, 2009

Okej се мислев да го пишам мислењево али денес сум доволно накурчена ќе бидам директна

Она што очигледно ве накурчи е тоа што васко ефтов удри на најлош можен начин по една од причините за стагнација и деградација на нашево општество а тоа е лицемерието и несвесноста .

Мене не ме фрапираше промискуитетот кај Вики туку несвесноста за тоа што навистина направила и колку ќе ја чини понатаму во животот на емоционален и социјален план нејзиниот егзибиционизам. Реално вики е преставник на се побројната група на граѓани кои се нарекуваат овци народски кажано. Не се свесни за својата улога во општеството, ниту за било која политичка ефтина манипулација, ниту за тоа декас е практично експлатирани и искористувани од разни разни луѓе на најразлични начини. Не се свесни при изборите што ги прават, кои се последиците и благодетите на тие избори .

Ова не го зборам на памет туку реално она што го видов во дискусијата е дека никој не спомна свесност ниту лицемерие освен у контекст за плукање на васета наш кој сакал-нејќел со ваква публика и овца од народ мора да прави вакви лејм емисии со ефтин сензационализам за да има некаква гледаност .

Она што никој не го спомна е дека нашево општество еден голем FAIL

-FAIL да продуцира свесна младина
-FAIL да продуцира образована младина која не би гледала вакви работи
-FAIL да продуцира помладок на интелектуалната елита за да даде реална слика на она што уствари е суштината на таа емисија иако беше замачкана со сензационализам и плукање врз ралева
-FAIL да се избори со културниот колонијализам кој доаѓа од србија а во скоро и бугарија
-FAIL да се избори со своите сопствени проблеми

Да не кажувам дека сме FAIL во голтање на егото и горделивоста и конечно како општество да прекинеме да се замозалажуваме и да ја видиме конечно грдата слика која не преставува нас како Македонија, како општество, како народ, а очигледно не сакаме затоа тонеме во бедни и победни јалови дискусии. А да не зборам како држава и народ дека тонеме иако се порекнува тоа упорно .

Втората работа и она што очигледно сите ги накурчи ама малце се зборуваше е нашето лицемерие .
Васко го изкарикира со анкетата али тоа е нашата реалност сакале или нејќеле да признаеме лицемерни сме до даска . Најдобар пример е протестите организирани во последно време : Протест против мењање на името - 30 души прв круг
-100-200 души втор круг
(не мешајте политика само цртам колку сме лицемерни)

Устите на сите ни се полни со морал, чесност и доблеснос, но реално тоа во реалност не се практикува (во спротивно до сеа улиците ќе ни беа поплочени со злато).Сите знаеме и сите молчиме и дозволуваме тоа лицемерие да ја уништи општесвената дебата , и да затруе секое можно место за дебатирање почнувајќи од блогерајот па се до кајгана каде мораше да се затвори политика и вести поради моралните норми кои ги проповедаа како шпанска инквизација дел од членовите.

Трето е културното освојување на македонскиот пазар од пинк и планета паинер мислам морам ли повеќе да зборам дури и оние кои не слушаат ваква музика неретко се принудени поради друштвото да присуствуваат вакви настани каде турбоволкот владее .
Недостасува наша оригинална култура на битисување и забавување ама очигледно неаме сили да создадеме своја .

Поштедете ме од вербалниот пролив момци знам дека ќе ви боде очи ова ...