Wednesday, November 25, 2009

Драга кајгана

зажелев за драга кајгана некако повеќе да пишам нешто безвезе и да го плеснам.
Драга ...
Безнадежно е , сеуште се палат ко мали дечиња на чоколадо во политка. Ми досади да им цртам дека си играат со нивните емоции и дека ништо нема да им бидне ако името се смени али ај драга како сите и ова некад мора да помине...
Мит бр 1: ќе го загубиме индетитетот.
-Хммм ... хм... чекај индетитетот нешто беше поврзано со нашата култура итн. Ај малце излезете прошетајте се ... Индетитет на што ? На спозоруши, заштитен знак ни е да му цркне козата на комшијата .На ксенофобија ?! на хомофобичност ?! на шовинизам?! на тоа ако видиме американец/западноевропеец посебно белец дека сме спремни да клекнеме да му го попушиме? Колку од нас денеска јаделе гравче тавче или некое рандом традиционално македонско јадење ? Гледам полн мекдоналдс и редици пред седмица , а колку што памтам хамбургерот не беше традиционално македонско јадење заедно со тостот, кроасаните и кифлите. Мањебитно...
Мит бр 2 : договорот од 1914 ...
Добро бе луди сте вие?! тие територии одамна се побугарчени/погрчени, грчката пропагандата и асимилација си го сторила своето. Демек ќе сте ги ослободувале аха да ќе ви даат една клоца и ќе ве испратат назад у Р.М. Населението таму одлучува не вие и вашите влажни соништа околу Голема Македонија(балкански синдром Голема ....)
Мит бр 3 :Нато и европа не сакаат внатре....
Се додека не почне да гори и сме стабилни ги боли уво за нас. Буквално не постоиме кај нив . На која дрога сте ставени ...
Ма дај не се залажувајте демек сме круцијални , немаме излез на море, немаме аслана инфраструктура мала држава сме ако сакаат ќе не средат дур да речеш ебење у здрав мозок
Та преку ми е од романтизмот и национализмот и бесмилените шизофрени мисли од малите мозоци кои мислат дека сме центар на светот. Патриоти ебете се , на крајот од денот знам дека пола до вас би се продале за едно пушење , брза нет конекција и хамбургер. Дај не ми ќенајте за името и за тоа колкав морал имате познато ми е тоа , сите сме чесни кога станува збор за некој друг и судиме ама коа ќе дојде редот за нашиот гз оддеднаш менуваме став демек се морало дрн дрн јариња а бе ај ако имало толку чесни и патриоти до сеа државава ќе цутеше.
Туку кажете ми како да се извлечеме од оваа каша пред да стигне работат до нож. Сериозна сум .

1 comment:

  1. Се уште живееш на балканот и колку да се негира тој балкански менталитет сеуште постои.Не треба да се плука на тие што давале живот за да остане секое камче во државава на свое место.Тоа не е фарса, тоа е идеализам и тоа чист и детски што разбира само еден јазик.Можеби ти е тешко да сватиш ама не размислуваат сите како тебе.Во државава има доволно лудаци да избуткаат секаков проблем, не само со име и идентитет.Ако им се даде апсолутна власт на поедини лица ке направат од нас ,,чиста ариевска раса,,.
    За пупењето.Не пупеле, не пупат и ке не пупат.Се додека дозволуваме ке се случува тоа.Се додека ја продаваме гордоста за една виза и авионски билет ке може да дојде било кој американски клошар и чистач на вециња да ни соли памет и да ни кажува што треба да правиме во нашиот двор.Еби им матер и на странци и на европска унија и на визен режим.Затвори границите како Колумбија и не давај пиле да прелета а не човек да помине.

    ReplyDelete